Potpisan memorandum o saradnji između Turskog i BiH šumskog sektora

Bez autora
May 11 2010

Na Šumarskom fakultetu u Sarajevu danas je potpisan Memorandum o saradnji između Generalne direkcije za šumarstvo Ministarstva okoliša i šumarstva Republike Turske i Savjeta šumarskih udruženja Bosne i Hercegovine, koji čine udruženja šumarskih inženjera i tehničara Federacije BiH i Republike Srpske te Hrvatsko šumarsko društvo. Potpisivanjem ovog memoranduma stvoreni se uvjeti za intenzivniju saradnju između šumarskih sektora Republike Turske i Bosne i Hercegovine, na temelju ravnopravnosti i uzajamne koristi u oblasti održivog gospodarenja šumskim i vodnim resursima, zaštite prirode, lovstva i očuvanja biodiverziteta šumskih ekosistema.

Potpisan memorandum o saradnji između Turskog i BiH šumskog sektoraNa Šumarskom fakultetu u Sarajevu danas je potpisan Memorandum o saradnji između Generalne direkcije za šumarstvo Ministarstva okoliša i šumarstva Republike Turske i Savjeta šumarskih udruženja Bosne i Hercegovine, koji čine udruženja šumarskih inženjera i tehničara Federacije BiH i Republike Srpske te Hrvatsko šumarsko društvo.

Memorandum su potpisali direktor Generalne direkcije za šumarstvo Ministarstva okoliša i šumarstva Republike Turske Osman Kahveči i predsjednik Savjeta šumarskih udruženja BiH Ljubo Rezo.

Potpisivanjem ovog memoranduma, kako je istaknuto, stvoreni se uvjeti za intenzivniju saradnju između šumarskih sektora Republike Turske i Bosne i Hercegovine, na temelju ravnopravnosti i uzajamne koristi u oblasti održivog gospodarenja šumskim i vodnim resursima, zaštite prirode, lovstva i očuvanja biodiverziteta šumskih ekosistema.

Direktor turske direkcije za šumarstvo Osman Kahveči izjavio je tokom svečane ceremonije da su šume osnova za budućnost države te da Turska u tom segmentu ima 200 godina dugu tradiciju i da želi s "prijateljskom" BiH podijeliti svoja iskustva.

Također predsjednik Savjeta šumarskih udruženja BiH Ljubo Rezo istaknuo je da je dužnost tog udruženja da propagira značaj šumarstva te da je zadovoljan potpisivanjem memoranduma kao okvirnog dokumenta koji stvara pretpostavke za daljnju saradnju u oblasti šumarstva dviju prijateljskih zemalja.

Ideja o potpisivanju jednog ovakvog memoranduma, kako je rečeno danas, stara je nekoliko godina i njenu realizaciju je značajno pomogao Ured Turske uprave za međunarodnu saradnju i razvoj u Sarajevu (TIKA).

Svečanoj ceremoniji potpisivanja Memoranduma su prisustvovali i predstavnici Ambasade Turske u BiH, TIKA-e i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Beriz Belkić, koji je istaknuo da je potpisivanje ovog memoranduma još jedan od dokaza prijateljstva BiH s Turskom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik